İlk makinem Sony A55 ve devamında A77, A99 gövdelerimde standart olarak dahili GPS alıcısı mevcuttu. GPS alıcısı aktif halde vede uydulara da bağlanmış ise çektiğiniz fotoğrafın EXIF bilgilerine GPS koordinatlarını da yazıyordu.
Tabi bu özellik aktif olduğunda pil ömrü haliyle kısalıyordu.
Ne gam. Gün sonunda fotoğraflarınızı bilgisayara aktardığınızda yaklaşık olarak bazen de tam nokta atışı nerede fotoğraf çektiğinizi görebiliyorsunuz. Yaklaşık dediğim de 15-20cm. Devede kulak.
Gerçekten de bu özellik çok da önemli mi?
Bir gezi ve sokak fotoğrafçısı olarak benim için aşırı derecede önemli diyebilirim. Yaptığım gezilerde çektiğim fotoğraflara zaman içinde dönüp baktığım zaman burası neresiydi çok diyorum.
Örneğin bir tapınak önünde dilencileri çektiniz.
Neresiydi burası? Tamam Puşkar. Ama tapınağın adı neydi?

Puşkar Hindistan. Brahma Tapınağı.

İşte bu soruların yanıtlarına coğrafi etiketleme yaptıysanız hemen ulaşabiliyorsunuz.

Daha sonra aldığım hiç bir makinede dahili GPS alıcısı olmadı ve bunun eksikliğini çok hissettim. Özellikle Küba gezimde.

Peki makinede GPS alıcısı yoksa bu nimetten mahrum mu kalacağız?
Tabiki hayır.

Canon ve Nikon için harici GPS alıcılar ile çok rahatlıkla coğrafi etiketleme yapabilirsiniz. Tabi bu yazıyı yazarken ve daha önce hiç Canikon kullanmadığım için bu ürünlerin üretimleri devam ediyor mu, güncel gövdeleri ile uyumlu bilmiyorum. Bilen arkadaşlar yorumlara yazarak yazıya katkıda bulunabilirler.

Başka alternatifler de yok değil. IOS ve Android telefonlar için ücretli ücretsiz bir çok uygulama var. Bunları da kullanarak coğrafi etiketleme yapabilirsiniz fakat telefon bataryasını ciddi anlamda sömürdükleri için ve de internet olmadan doğru konumlama yapamadıkları için sonuçları sizi tatmin etmeyebiliri.

Peki ben ne yapıyorum?
Holux’un M-241 model GPS Logger cihazını kullanıyorum. Görüntü olarak da film rulosuna benzemesi bir başka güzelliği.
Bir adet AA batarya ile tüm günü neredeyse tamamlayabiliyorum.
Bir çok şekilde kayıt yapabiliyorsunuz. Ben her 15 saniyede bir kayıt yapacak şekilde ayarladım. Saatte 240 nokta kaydı yapabiliyor. İsterseniz ayarları metre cinsinden de değiştirebilirsiniz, örneğin her 100m yer değiştirdiğinizde kayıt alabilir.

 

Cihazdan elde ettiğim veriler ile çıkan sonucu merak edenler için bir kaç görsel paylaşmak istiyorum.

Tüm Pakistan gezim boyunca kayıtlı rota.
Karaçi’den bir kesit.
Karaçi’den detay kesit.

Verileri fotoğrafa eşleştirmek de aslında gayet basit.
Bunu yapan özel yazılımlar olduğu gibi, Lightroom ile de kolayca birleştirebilirsiniz. Fakat GPS cihazınız ile fotoğraf makinenizin tarih ve saat ayarları senkronize olmalı. Bunu da geziye başlamadan önce mutlaka yapmalısınız.

Şu an kullandığım FujiFilm X100V cihazında da dahili bir GPS alıcısı yok fakat cep telefonuma indirdiğim FujiFilm uygulaması sayesinde Bluetooth ile bağlı olduğu sürece her fotoğraf çektiğimde telefondan aldığı GPS bilgilerini EXIF e kaydediyor. Diğer markalarda da benzer özelliklerin olduğunu biliyorum.

Şimdi bir de akıllı saatler çıktı. Bunlar da aynı Holux cihazım gibi coğrafi etiketleme yapıyor, fakat öyle tahmin ediyorum ki onların da batarya kapasitesi kısıtlı.

Ben de uzun bir süre bozulana yada kaybedene kadar (en son İslamabad – Peşaver treninde unutmuştum) Holux cihazımı kullanmaya devam edeceğim.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir